Perhe · Taloprojekti

Rivitalokoti ja maalle muutto.

Ehkä lyhyt esittely kohta entisestä kodistamme olisi paikallaan? Ostimme nykyisen rivitalopäätymme toukokuussa 2016 sen jälkeen kun saimme tietää pojan tulosta. Varsinkin minä halusin jotakin omaa ja varmempaa. Minulle oli myös tärkeää, että vauvalle olisi oma huone vaikkei se sillä mitään tekisikään. Tässä paikassa viehätti sen raikkaus ja uutuus verrattuna muihin 70-luvun taloyhtiöihin mitä myynnissä oli. Asumiskulut olivat matalat ja asuminen huoletonta vain neljä vuotta vanhassa taloyhtiössä. Näistä asunnoista löytyy varaava takka, mikä on harvinaista herkkua rivitalossa, kuin myös suuri ullakkotila minne saa tavaroita säilöön. Itse asunto ei ole kuin 70m2, mutta tässä on kaikki tarvittava. Ainoa miinus minun mielestäni on pieni eteinen. Kaksi makuuhuonetta ovat riittäneet meille tähän asti, pientä saunaa ollaan käytetty paljon ja aidattu takapiha on ollut kätevä koiran kanssa.

WWW_FULL

WWW_FULLii

IMG_1354

Teimme pieniä pintaremppoja tässäkin asunnossa kun muutimme; laminaattilattia vaihdettiin tummasta vaaleaan, ja mielestämme rumat tapetit (tiilikuvio ja tähtikuvio..) maalattiin piiloon. Kylpyhuoneen ovi oli keltaista puuta, joten vaihdoimme siihen valkoisen kuten muutkin ovet. Ainiin ja asunnon erikoisuus: musta wc ja allaskaluste.. Nämä vaihdoimme valkoisiksi ja hankimme lisäksi allaskaapin jossa on säilytystilaakin. Mitään näistä ei olisi tarvinnut tehdä, mutta halusimme asunnosta meidän näköisen. Tämä on ollut loistava ensimmäinen koti meidän perheelle, mutta pieneksihän se jäisi jos perhe vielä kasvaisi. Tuskin olisimme vielä pariin vuoteen muuttaneet, mutta mahdollisuus muuttaa tulevaan kotiimme sattui tulemaan jo nyt, eikä siitä voinut loppujen lopuksi kieltäytyä. Luulen että täältä muuttaminen tulee tuntumaan todella haikealta, olihan tämä ensimmäinen ikioma kotimme sen lisäksi, että tulimme tänne synnytyslaitokselta vastasyntyneen vauvan kanssa. Täällä ensin odotimme vauvaa, sitten opettelimme vauva-arkea ja nyt olemme saaneet jo 10 kk ajan seurata mahtavan minityypin touhuja ja kehitystä. Täällä meistä tuli perhe. En osaisi edes kuvitella muuttoa suureen taloon, ellei poikaa olisi. Tuntuisi hassulta asua niin isosti ihan vaan kahdestaan. Ihanaa ajatella, että siitä talosta tulee se lapsuudenkoti minkä hän muistaa. Hänellä tulee kyllä olemaan melko luksusta jättihuoneessaan ja puuhastellessaan pihalla. Isovanhemmillekin voi juosta melkein milloin vaan. Kunnes hän tulee teini-ikään ja kiroaa maalla asumista ja sen hankaluutta kun kaikki kaverit ja harrastukset ovat kaupungissa. Näin ainakin oli minun ollessa teini.

IMG_1186

IMG_1320

IMG_1330

IMG_1355

IMG_1447

Ennen rivitaloasunnon ostoa mietimme kovasti, jos muutto “maalle”, 20 km päähän lähimmästä kaupungista olisi meitä varten. Jäisikö sitten moni extempore lähtö johonkin tekemättä välimatkan takia? Huoleni oli turha, tai ainakaan emme ole tehneet välimatkasta ongelmaa. Sitä paitsi olemme nyt kahden kaupungin välissä, joten voi aina valita ajetaanko 10 min sinne vai tuonne. Lapsen saannin jälkeen ei samalla tavalla ole tullut liikuttuakaan, ainakaan iltaisin. Päivisin minä liikun hänen kanssa paljonkin, ja itseasiassa automatkat ovat olleet hyviä hetkiä pojan ottaa päikkärit. Töihin minulla on nyt pieni ajomatka, mutta miehen ajomatka taas lyheni 15 min. Päätös ostaa tuleva talo oli helpompi tehdä, koska maallemuutto tuli tavallaan tehtyä jo puolitoista vuotta sitten.

Sekä minä että A olemme asuneet lapsuutemme maalla, ja ihmisiä meistäkin tuli. Kai. A ihan oikeasti maalla, maatilalla jossa eläimiä löytyi A:sta Ö:hön. Hän kylläkin muutti jo 16-vuotiaana kauas kotoa opiskelemaan. Minä taas asuin vuorotellen isäni luona n. 7 km keskustasta ja äitini luona viereisessä pikkukaupungissa 13-vuotiaaksi asti. Silloin äiti muutti lapsuudenkotiinsa tulevan talomme naapuriin, tilan päätalolle. Olemme molemmat käyneet kyläkoulussa ala-asteen, ja siitä asiasta olen itse iloinen. Sain olla lapsi koko sen ajan. Ylä-asteikäisenä minua kyllä alkoi harmittamaan, kun kavereille tai tallille lähteminen vaati bussilla matkaamista tai kyydin saamista. Onneksi sentään julkinen liikenne kulkee täällä, suhteellisen usein ja hyvin vieläpä. 15-vuotiaana hankin mopon, se helpotti kulkemista huomattavasti. 15-vuotiaana sain myös ensimmäisen oman hevoseni, joten se oli suuri helpotus vanhemmilleni kun tallikäynnit lisääntyivät. Ajoinkin sillä suurinpiirtein huhtikuusta marraskuuhun, eikä tosissaan ole ikävä sitä aikaa. Voin edelleen tuntea, miten jäykkänä ja jäässä olin ajomatkan jälkeen kun ulkona oli melkein pakkasta. Lasketteluvarustus päällä ajelin menemään 😀 sitä onnen päivää kun täytin 18 ja sain ajokortin ja auton! Sen jälkeen ei ollut enää mitään ongelmaa, paitsi jos halusi kotiin baari-illan jälkeen. Sitten muutkinkin jo kotoa. Baari-illat ovat tietenkin palanneet “ongelmaksi” tänne muuton myötä, kun ei viitsisi taksista maksaa. Nykyään näitä iltoja on kuitenkin harvemmin, kuten arvata saattaa, joten en pitäisi tätäkään ongelmana maalla asumisessa. Jonkun mielestä tämä meidän lande ei varmasti edes ole lande, sillä meillä on moottoritie tuossa 2 km päässä ja siinä vieressä 24/7 auki oleva iso huoltoasema. Kyläkauppa, terveystalo, urheiluhalli ja kaikenlaista toimintaa lapsiperheille löytyy ihan omasta kylästä. Puhumattakaan koulusta ja päiväkodista. Aikuisikään ehdittyäni (voi apua, täytin 26 vuotta pari viikkoa sitten, olenko minä nyt oikeasti aikuinen? :D) on tullut omaa lapsuutta ja nuoruutta mietittyä, enkä koe jääneeni mistään paitsi, vaikken kaupungin keskustassa asunutkaan. Toivottavasti poikani ajattelee samoin sitten 20 vuoden päästä.

IMG_1344

IMG_1434

IMG_1410

IMG_1436

IMG_1394

Tekstin seassa tulikin jo kuvat kodistamme, täällä me ollaan viihdytty! Uskoisin, että vielä paremmin tulevassa talossa!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s