Sisustaminen · Taloprojekti

Keittiösuunnittelua.

Vanhojen keittiökaappien purkaminen ja uusien hankkiminen ei ollut ensimmäisenä prioritteettinä meidän taloprojektissa, mutta kuten monen muunkin asian kohdalla on käynyt, päätimme sittenkin hoitaa keittiörempan alta pois samaan syssyyn. Olemme hyvin tietoisia siitä, ettei vanhassa keittiössä ole mitään vikaa, se nyt ei vaan olisi ollut meidän valinta keittiöksi. Talo on toiminut kesä-asuntona, ja mielestäni tuo vanha keittiö näyttääkin sellaiselta paremman kesämökin keittiöltä. Isoisäni pitää meitä kyllä ihan hulluina, mutta onneksi tämä keittiöprojekti on meidän ja remppamiehen välinen, hänen ei tarvitse sekaantua. Hyvä näin 😀

Ensin ajattelimme, että vaihdamme vain liesituulettimen ja keittotason. Olisimme myöhemmin miettineet mitä teemme kaapeille, mutta kerrottuamme tästä remppamiehelle, hänen mielipide oli että kaiken tekisi samalla. Syy tähän oli se, että keittiön sähköt, putket ym tulevat uudesta osasta ja olisi hölmöä joutua availemaan ja muokkaamaan kaikkea taas hetken päästä. Jo erilainen liesituuletin vaatii erilaisen reiän seinään (ilmeisesti?) joten tämäkään ei ollut niin yksinkertaista kuin olimme ajatelleet. Joka tapauksessa, näistä syistä (ja vähän siitäkin, että kivaa saada uusi keittiö!) päätimme alkaa suunnittelemaan uutta keittiötä. Pitää laittaa vanha myyntiin nettiin, jos joku vaikka hakisi sen pois. Alla muutama googlattu inspiskuva.

 

Budjettimme on rajallinen, joten Ikea oli meidän selvä valinta. Tunnen monia, joilla on Ikean keittiö, eikä kenelläkään heistä ole ollut siitä pahaa sanottavaa (olen kyllä kuullut muiden haukkuvan ikeaa ja sen keittiöitä). Näin suunnittelutapaamisen jälkeen täytyy sanoa, että on se suunnittelu ja ostaminen helpoksi tehty. Tapaaminen kesti noin 1,5h ja keittiö suunniteltiin mittojen mukaan eräässä ohjelmassa, ja luonnoksia voi kotonakin tehdä ja muokata. Hintaa pystyy myös kokoajan seuraamaan. Kun keittiötä haluaa lähteä tilaamaan sen voi joko itse noutaa liikkeestä tai ottaa kotiinkuljetuksella. Ainoastaan välitilan laatat täytyy hommata muualta. Tiesimme suht hyvin mitä halusimme ja haimme, joten ihan nollasta ei lähdetty liikkeelle. Vanha keittiö on I-mallinen, takaseinää vasten. Siihen se myös jää, mutta jatkuu vähän matkaa vasemmanpuoleiselle seinälle ikkunaan asti. Ensin tälle seinälle piti sijoittaa jääkaapi ja pakastin. Olisin halunnut jääkaapin viereen toisen korkean kaapin, mutta siitä olisi tullut liian ahdasta ja kulmasta liian pimeä. Olin huolissani siitä, että korkea jääkaappi näyttää yksinäiseltä ja irralliselta jos se on ainoa korkea kaappi koko keittiössä, mutta ehkä se ei olisi niin paha. Takaseinää vasten jatkuisi pöytäkaapit (pelkkiä laatikoita) ja kaikki muut toiminnot; liesi, uuni, tiskikone ja upotettu tiskiallas. Liesituuletin on ainoa seinällä oleva elementti, eli emme laita yläkaappeja ollenkaan. Kotona miettiessämme keittiötä sain uuden idean. Mitä jos liesi tulisikin ikkunanpuoleiselle seinälle ja pitkälle seinälle tulisi pari korkeaa kaappia ja jääkaappi. Näin saisimme enemmän kaappitilaakin, eikä se yksi yksinäinen korkea kaappi pistäisi silmään.

Vaikka talomme onkin vanha ja maalaisromantiikka on jees jossain määrin, emme halua liian “maalaismaista” keittiötä, mutta emme myöskään supermodernia sellaista. Minä pidän kyllä korkeakiiltoisista, vetimettömistä, hyvin yksinkertaisista keittiöistä, mutta sellainen ei istuisi meidän taloon. Siksi valitsimme ensimmäiseen vaihtoehtoon perus mattavalkoisen kaapinoven, jossa ei ole kuviota. Kaappeihin tulee vetimet, mutta niitä emme ole vielä valinneet. Kaikki kodinkoneet integroidaan. Työtasoksi tulee vaalea tammikuviollinen laminaatti, se ainakin on maalaismainen valinta! Pitkälle seinälle teemme avohyllyt vanhasta lankusta, sitä löytyy vähän sieltä sun täältä meidän pihamaalta. Keittiön ikkunan alle harkitsemme jatkavamme parilla matalalla pöytäkaapilla, eli siihen tulisi penkki. Kaiken keskelle vielä saareke jossa mahtuu valmistelemaan ruokaa ja tekemään kattauksia. Olemme tyytyväisiä siihen miltä luonnokset näyttävät, eikä hintakaan ole ollenkaan ylitsepääsemätön. Mielestämme keittiöstä tulee juuri sopivan yksinkertainen ja moderni, mutta silti vanhaan maalaistaloon sopiva. Muulla sisustuksella saa vielä lisää maalaisfiilistä, esimerkiksi ikkunan toiselle puolelle tulee vanha astiakaappi, ikkunoihin kappaverhot ja vanha ovi tulee todennäköisesti toimimaan keittiönpöytänä. Sitten vielä vähän lamppua, mattoa, leipälaatikkoa ja yrttejä, unohtamatta lasipurkkeja jotka voi täyttää esim. erilaisilla pastoilla ja asetella avohyllyille. Ja onhan siellä se valkoinen vanha kaakeliuunikin. Pystyn jo näkemään valmiin keittiön, enkä malta odottaa että pääsemme muuttamaan! Enpä vissiin ole tuota aikaisemmin sanonut..

Meillä on pari kuukautta aikaa ennen kuin lähdemme keittiötä tilaamaan, joten sillä aikaa voimme leikkiä suunnitteluohjelmalla ja varmistua siitä, että siitä tulee juuri sellainen kuin haluamme. Niin hauskaa! 🙂

 

Ainiin, nykyinen keittiöhän on myös Ikeaa, ja jos se olisi vuoden-pari uudempi, olisi vanhat rungot voinut säilyttää. Heillä on juuri 4-5 vuotta sitten vaihtunut perusmitat ja mallistot, joten uudet eivät enää sovi yhteen vanhojen kanssa. Hitsi. Tässä vielä vanha keittiö:

IMG_1030

Ja tässä uuden keittiön eka luonnos (huono kuva..):

IMG_1152

Ja sitten vielä toinen luonnos:

IMG_1436.JPG

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s