Perhe · Taloprojekti

Hieman historiaa.

Vuosia sitten isoäitini yhdessä muutaman sukulaisen kanssa siivosi tilan päärakennuksen vintillä. Hän löysi sattumalta kuluneen kansion, jota jostain syystä ei heti heitetty roskiin. Hyvä niin, sillä selvisi että se sisälsi kauppakirjoja, oikeudenkäyntipöytäkirjoja ym papereita katkeamattomalta aikajaksolta vuosina 1766-1900.  Kylän historiasta on kirjoitettu laaja historiikki (Pernå Sockens Historia) ja sieltä löytyy tietoja tilan historiasta myös ennen vuotta 1766. Ennen vanhaan oli tärkeää että maanviljelijät pystyivät todistamaan oikeutensa maihin, ja siksi uusi omistaja tapasi saada kaikki aikaisemmatkin kauppakirjat. Isoisälläni on siis hallussa kaikki kauppakirjat vuoteen 2003 asti.

Tilan nykyinen päärakennus on 1840-luvulta. Historiikin mukaan 1700-luvulla paikalla oli “pieni herrasväkirakennus”. Nykyisen omistajasuvun ensimmäiset omistajat nimeltään Petter ja Erika ostivat tilan vuonna 1877. Myyjän suku oli omistanut tilan 108 vuoden ajan. Tila maksoi silloin 16 700 mk + irtaimisto, eli yhteensä 20 000 mk 😀 . Petter ja Erika saivat viisi tytärtä, joista yksi osti tilan vuonna 1900. Petter kuoli vuonna 1883 ja Erika meni uusiin naimisiin ja sai vielä yhden pojan.

Meidän tuleva talo on alunperin rakennettu Erikan ja perheen syytinkiasunnoksi. Syytinki tarkoittaa osuutta kauppasummasta kun tila siirtyi sukupolvenvaihdossa seuraavalle. Tämä tarkoitti, että edelliset omistajat saivat asumisoikeuden, elintarvikkeita ja usein myös jokakuukautisen rahasumman. Tämä oli kuulema yleinen käytäntö koko 1900-luvun ajan. Ei tainnut olla eläkkeistä tietoakaan tähän aikaan… Talo valmistui vuonna 1902 ja kauppakirjan mukaan sen piti olla uusi ja käsittää kaksi huonetta, jossa toisessa piti olla leivinuuni ja toisessa kaakeliuuni. Talon nykyinen ulkolaudoitus lienee alkuperäinen, kuitenkin 5-10 vuotta nuorempi koska hirsirakennusten piti laskeutua ennen kuin ulkovuoratus asennettiin. Asuinrakennuksen vieressä sijaitsee hirsiaitta, joka kauppakirjan mukaan myös on pystytetty vuonna 1902. Pihapiirissä on myös ulkorakennus joka käsittää tiilisen eläinsuojan, lautarakenteisen puuvajan sekä hirsistä rakennetun saunan ja saunakamarin jotka ovat vanhempaa perua, ja niiden jatkeena n. vuonna 1950 rakennettu paja.

Kiinteistö on lohkottu omaksi yksiköksi vuonna 1931. Maa-alue on kooltaan 3000m2. Erikan toisesta liitosta oleva poika osti talon seuraavana ja hän laajensi taloa yläkerralla, johon sijoittui kaksi makuuhuonetta ja halli. Lisärakennukseen tuli myös portaat yläkertaan ja veranta. Talo sai silloin mansardikaton. Tämän jälkeen talon pinta-ala oli n. 130m2. Talo sai muutostöiden yhteydessä myös nykyiset siinä olevat uunit ja lieden.

Kaksi sukupolvea myöhemmin ja vuoteen 2008 asti talossa asui mies, jonka minäkin muistan. Hänen menehdyttyä veli tuli kiinteistön omistajaksi ja teki monia parannuksia talossa. Se on liitetty vesiosuuskunnan vesi- ja viemäriverkostoon, peltikatto on uusittu, ilmalämpöpumppu asennettu, keittiön lattia on perustuksiaan myöten uusittu ja keittiökalusteet uusittu. Keittiön ja olohuoneen seinät on vuorattu levyillä ja olohuoneessa on laminaattilattia. Veljen poismenon jälkeen isoisäni osti kiinteistön ja nyt se on tavallaan palautettu osaksi tilaa ja meidän sukua, niinkuin ennen vanhaan. Meidän poikamme on ensimmäinen seitsemännessä sukupolvessa Petteristä laskettuna. Tällä hetkellä poikamme äidinäiti, eli minun äitini asuu tilan päärakennuksessa ja minun isovanhempani meidän taloa vastapäätä 1930-luvulla rakennetussa mansardikattoisessa suuressa talossa. Ajatella, että kohta asuu neljä sukupolvea samalla mäellä, saman tien varrella! On ehkä aika ainutlaatuista vuonna 2017, näin voisin ainakin kuvitella ❤

 

18268390_10208379241869896_8819142703380035795_n
Tämä maalaus esittää taloa sen alkuperäisessä muodossa valmistusvuodesta 1902 eteenpäin. Se on ollut talon seinällä x määrän vuosia ja saa varmasti roikkua siellä vielä meidänkin muutettua taloon.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s